Kedves látogató! Az utóbbi pár hónapban a Web 4 blogok működését, frissülését, aktualitását figyelve láttuk, hogy az oldalon történő aktivitás egyre kisebb, így szomorúan bár, de úgy döntöttünk, hogy nem üzemeltetjük tovább. Részletek itt.

T-mobile Pulse és az Android 2.1

2010-06-03 09:00:00 - Bice

Az Android egyik rendszere és a T-mobile Pulse találkozása.

Egy kicsit bővebbre eresztett cikk keretén belül szeretném bemutatni azt, hogy mit is hozott magával az újonnan megjelent frissítés a T-mobile Pulse készülékére. Szó lesz itt a felhasználhatóságról, külcsínről, gyorsaságról és stabilitásról is egyaránt, a főbb témákat kicsit mélyebben említve. Azt szeretném elérni ezzel a kis cikkel, hogy aki még nem találkozott a készülékkel, illetve a rendszerrel, az kicsit most képben legyen, hogy mi fán terem az Android 2.1. Megjegyzésképpen még annyit fűznék hozzá, hogy nem az alap T-mobile-os ROM-ról van szó, hanem a MoDaCo által módosított r7 verziójú ROM-ról. Lényegében ugyan az a kettő, mert a T-mobile-os ROM szolgál alapul, csak ebben több extra és kevesebb bug van.

Főképernyő:

Ezt látjuk meg legelőször a képernyőzár feloldása után, ha így hagytuk a készüléket, és nem a menüben aludt el a készülék. Ide beállítható egy 4x4-es, úgynevezett canvas (magyarul vászon), ahová különböző ikonokat és mütyüröket (widget) pakolhatunk kedvünk szerint. Jómagam csak a vízszintes asztalokat használom, abból is csak hármat. Ebből egyiken elhelyeztem a "power control" widget-et, ami öt kis kapcsolóból áll. Ezekkel tudjuk ki-be kapcsolni a wifi-t, bluetooth-ot, gps-t, a szinkronizációt és tudjuk szabályozni három lépésben a fényerőt. Jól is néz ki, és hasznos is! A widgeteken kívül még sok más dolog is elhelyezhető a főképernyőnkön. Tehetünk be élő háttérképet is. Ez annyit tesz, hogy interakcióba léphetünk a háttérképpel, tehát, ha rábökünk mondjuk a képernyőre, amin épp egy tócsa a hátterünk, ott fodrozódni fog a víz. Vagy olyan is van, hogy a spektrométer mozog a lejátszott zene hatására. Alul van négy kis ikon. Ezek arra jók, hogy gyorsan elérjük a menüt, az üzenetküldést, a kedvenceinket, és a vásznunkat teljesen beláthassuk. Felül pedig egy lecsúsztatható tálca van, ahol mindenféle értesítő van, illetve állapotjelzők a wifi, akkumulátor, térerő és egyéb szolgáltatás hogylétéről.

 

Főképernyő

Főképernyő

Főképernyő, az említett power controllal és az alsó gyorsgombokkal, valamint az élő háttérrel...

Menü:

Igazán nem lehet róla sokmindent elmondani. Átlagosnak mondható a kinézete is. Egyszerűen csak görgetni kell az ujjunkkal benne és megtalálhatjuk a kívánt programot. Ha hosszan bökünk a program ikonjára, akkor pedig kitehetjuk az asztalra is.  Sok mást nem tudunk itt csinálni, még az ikonokat sem rendezhetjük kedvünk szerint. Több szót nem érdemes erről tárgyalni, a régebbi rendszerekben is hasonlóan nézett ki, -és működött.

 

Alapfunkciók:

Na, itt érdemes csoportokra bontani a funkciókat és azokat egyenként kicsit jellemezgetni, mert amúgy nagy zagyvaság kerekedne belőle.

Tárcsázópad:

Elég egyszerű dologgal állunk szemben. Maga a felület, tartalmaz tizenkét gombot, amivel tárcsázhatunk, plusz hármat, amivel megnyithatjuk a hívásnaplót és a névjegyzéket, illetve megindíthatjuk a hívást. A gombok rezegnek és/vagy hangot is adnak ki lenyomásra. Engem igazából zavar a prüntyögés, ezért kiiktattam ezt a funkciót. Nem tették tele semmiféle giccsel, szép, letisztult formája van a gomboknak.

 

Tárcsázópad

Tárcsázópad

 

Így fest a tárcsázó...

 

Zenelejátszó:

Nem kell túl sokat várni tőle, de nem rossz. Annyi sajnálatos, hogy tényleg csak a legalapabb funkciókat tartalmazza az alkalmazás. A zenét léptethetjük, megállíthatjuk, keverhetjük a lejátszási sorrendet és állíthatunk a hangerőn, de semmi több. Se EQ, se tartománykiemelés, semmi. Sajnos ez a lejátszó eléggé fapados, pedig elkélne bele még pár funkció. A zenék címeit jól kiolvassa az id3 tagekből, sőt az albumborítót is megjeleníti, ha elérhető. A zenelejátszás minősége eléggé átlagos. Egy telefontól nem is lehet többet várni. 1.5-ön eléggé szívta az akkumulátort, itt nem tudom, hogy mennyire van kitéve ennek a veszélynek, mert még nem próbáltam.

 

Zenelejátszó

Zenelejátszó

 

Íme fapados barátunk...

Naptár:

Számomra igen fontos, mert mindent nem tudok fejben tartani. Eléggé sok információt rejtegetett a naptáram, csak a frissítés óta nem tudom feltenni a telefonra a biztonsági mentésemet, többek között a naptárról, így most az üres. A felülete nagyon egyszerű: nézhetjük napi, heti és havi felbontásban a naptárt. Akár minden egyes órához fűzhetünk valamilyen eseményt, kiegészíthetjük dátummal, illetve az esemény időintervallumával is, fűzhetünk hozzá megjegyzést, megnevezhetjük az esemény helyét is; de ami a legjobb újítás, hogy tehetünk címzetteket az eseménybe, így azokat pár gombnyomással értesíthetjük emailben vagy telefonon. Az eseményt a nap melletti kis csíkban jelzi kétféleképpen: a hossza arányos az esemény hosszával és nagyjából ott van a csík, ahol a napon belül elhelyezkedik. Ha mondjuk 0:00-tól 12:00-ig csinálunk egy eseményt, akkor a csíkban lesz egy rózsaszín csík, ami felülről lefele félig kitölti azt. Könnyen belőhető, hogy körülbelül mikor is lesz az esemény. Beállíthatjuk a gyakoriságot is: ez lehet napi, heti, havi...stb szintű is.

 

Naptár

Naptár

 

Így néz ki a naptár, perpill események nélkül...

 

Képgaléria:

Ebben a részben találtam a legnagyobb újítást. Nagyon szép lett az új, három dimenziós megjelenítési mód. A galériában az albumokat mappák szerint rendezi, az első pár képből thumbnail-t generál és azokat kissé szétszórtan egymásra helyezi. Ezek lennének az egyes albumok indítóikonjai. Rájuk bökve szétszóródnak a képek és rendbeszedve megtekinthető mindegyik. Amikor belépünk a galériába, a fotókupacokat látjuk csak, alattuk az albumok nevével, háttérben pedig egy tetszőleges kép jó elmosottan. Ha lapozgatunk a kupacok között, ez a kép változik. A tornyocskák érzékenyek a készülék mozgására is: ahogy billegtetem a készüléket, úgy mozognak a lapok is kicsit. Nagyon jó móka szórakozni vele. Legelső megnyitásra, illetve ha sok képet teszünk a telefonra, lassan nyílik meg a galéria, mert a kisebb képeket el kell készítenie a telefonnak, de amint végzett vele, nem lesz több ilyen probléma. A galériában a videókat is böngészhetjük a képek mellett. Sokkal egyszerűbb, mintha annak is lenne egy külön menüpont. A jobb felső sarokba kaptunk egy gyorsgombot is, ami azonnal a kamerát nyitja meg. A képek főlé kiírja a készítés, vagy az utolsó módosítás dátumát is. Szerkeszthetjük is a képeket, de csak vágni és forgatni lehet őket. Kijelölhetjük őket, és csoportosan hajthatunk rajta műveleteket, rendezhetünk diavetítést is. Egyetlen bugot fedeztem fel a galériában: ha elforgatom a készüléket, szétesik a kép, és csíkos lesz. Az illetékesek már tudnak a hibáról, így ez a későbbiekben biztosan javítva lesz.

 

 

Galéria

Galéria

 

Így fest a galéria, kissé cenzúrázva személyes okokból...z

Galéria szétesve

Galéria szétesve

Ez pedig a szétesett, elforgatott galéria...

 

Egyelőre ennyit szerettem volna bemutatni. A cikk folytatásában pedig szót ejtek az üzenetküldésről, a csevegésről és a Facebook-ról, csevegés címszó alatt.

 

Kommentek száma: 0Címkék: android, bemutató, eclair, 2.1, t-mobile, pulse, modaco, custom, rom

Webring:

Kommentek

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!